Mat

Marinerade fläskfiléspett med sommarprimörer

4 portioner
  • 600 g putsad fläskfilé
  • 8 grillspett
Marinad:
  • 2 msk olivolja
  • 2 msk chilisås
  • 0,5 dl tomatpuré
  • 1 msk senap
  • 1 msk balsamvinäger
  • 1 msk honung
  • 2 msk rökig whisky
  • 1 tsk salt
  • 0,5 tsk svartpeppar
Primörer:
  • 250 g färsk potatis
  • 350 g små morötter i ett knippe
  • 350 g små rödbetor i ett knippe
  • 100 g haricots verts
  • 250 g färsk sparris
  • 200 g vårlök
Tomataioli:
  • 1 ägg
  • 2 tsk färskpressad citronsaft eller vinäger
  • 1 tsk senap, gärna fransk
  • 1 krm salt
  • 1,5 dl olja
  • 1 pressad vitlöksklyfta
  • 2,5 msk stark tomatsås t ex salsa eller chilisås

Gör så här

Skär köttet i bitar och trä upp på spetten. Blanda alla ingrediensertill marinaden. Häll över spetten och marinera ca 5 timmar, gärna längre.

Aioli

Blanda äggula, citron eller vinäger, senap och salt. Vispa i olja droppvis och sedan i en fin stråle. Smaksätt med vitlök och tomatsås.

Koka upp vatten med 2 tsk salt/liter vatten i 3 kastruller. Koka rödbetorna för sig ca 20 minuter. Spola i kallt vattenoch gnid av skalet. Koka potatisen ca 10 minuter, lägg i morötterna när 5 minuter återstår. I tredje kastrullen kokasl öken ca 5 minuter, sparris och haricots verts 3 minuter. Lägg upp på fat och håll varmt under folie.

Grilla spetten 3-4 minuter/sida. Servera fläskfiléspetten med primörerna och tomataiolin.

------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Ingredienser till whiskey sås serveras till grillade kyckling vingar alternativt bröstfileer i bitar att doppa i såsen

5 dl tomatketchup
1 dl brun farin
3/4 dl whisky
2 msk dijonsenap
2 msk sambal oelek
2 msk worcestershiresås
2 tsk paprikapulver
2 tsk vitlökspulver
2 msk färsk rosmarin
bordssalt
peppar

Beskrivning till whiskey sås serveras till grillade kyckling vingar alternativt bröstfileer i bitar att doppa i såsen

-Blanda alla ingredienser i en stor gryta. Koka upp på medelhög värme. Vrid ner till medelhög-låg värme och låt såsen koka tills den tjocknar, ca. 15 min. Rör om med jämna mellanrum. Smaka ev. av med salt och peppar

 

--------------------------------------------------------------------------------------

Fläskfilé i whiskysås

 

 

4 portioner

 

1 fläskfilé ca 500 gr

1 msk smör

1 gul lök

salt

peppar

Sås

3 dl vispgrädde

½ dl kinesisk soja

½ dl whisky

Servering

Kokt eller pressad potatis

Sallad

Gör så här:

Putsa filén fri från hinnor. Skär den i ca 3 cm tjocka skivor. Platta till dem lite.

Skala och skär löken i mycket tunna klyftor.

Bryn köttet runtom i smör i en stekpanna.

Tillsätt löken mot slutet så att den får lite färg.

Lägg över i en ugnssäker form.

Salta och peppra lätt.

  Sås

Blanda grädde, soja och whisky. Häll det över köttet i formen.

 

Tillaga mitt i ugnen 15-20 min, 175 grader

 
 
Denna hemsida är byggd med N.nu - prova gratis du med.(info & kontakt)