Marinerade fläskfiléspett med sommarprimörer
4 portioner
- 600 g putsad fläskfilé
- 8 grillspett
Marinad:
- 2 msk olivolja
- 2 msk chilisås
- 0,5 dl tomatpuré
- 1 msk senap
- 1 msk balsamvinäger
- 1 msk honung
- 2 msk rökig whisky
- 1 tsk salt
- 0,5 tsk svartpeppar
Primörer:
- 250 g färsk potatis
- 350 g små morötter i ett knippe
- 350 g små rödbetor i ett knippe
- 100 g haricots verts
- 250 g färsk sparris
- 200 g vårlök
Tomataioli:
- 1 ägg
- 2 tsk färskpressad citronsaft eller vinäger
- 1 tsk senap, gärna fransk
- 1 krm salt
- 1,5 dl olja
- 1 pressad vitlöksklyfta
- 2,5 msk stark tomatsås t ex salsa eller chilisås
Gör så här
Skär köttet i bitar och trä upp på spetten. Blanda alla ingrediensertill marinaden. Häll över spetten och marinera ca 5 timmar, gärna längre.
Aioli
Blanda äggula, citron eller vinäger, senap och salt. Vispa i olja droppvis och sedan i en fin stråle. Smaksätt med vitlök och tomatsås.
Koka upp vatten med 2 tsk salt/liter vatten i 3 kastruller. Koka rödbetorna för sig ca 20 minuter. Spola i kallt vattenoch gnid av skalet. Koka potatisen ca 10 minuter, lägg i morötterna när 5 minuter återstår. I tredje kastrullen kokasl öken ca 5 minuter, sparris och haricots verts 3 minuter. Lägg upp på fat och håll varmt under folie.
Grilla spetten 3-4 minuter/sida. Servera fläskfiléspetten med primörerna och tomataiolin.
------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Ingredienser till whiskey sås serveras till grillade kyckling vingar alternativt bröstfileer i bitar att doppa i såsen
5 dl tomatketchup
1 dl brun farin
3/4 dl whisky
2 msk dijonsenap
2 msk sambal oelek
2 msk worcestershiresås
2 tsk paprikapulver
2 tsk vitlökspulver
2 msk färsk rosmarin
bordssalt
peppar
Beskrivning till whiskey sås serveras till grillade kyckling vingar alternativt bröstfileer i bitar att doppa i såsen
-Blanda alla ingredienser i en stor gryta. Koka upp på medelhög värme. Vrid ner till medelhög-låg värme och låt såsen koka tills den tjocknar, ca. 15 min. Rör om med jämna mellanrum. Smaka ev. av med salt och peppar
--------------------------------------------------------------------------------------
Fläskfilé i whiskysås
4 portioner
1 fläskfilé ca 500 gr
1 msk smör
1 gul lök
salt
peppar
Sås
3 dl vispgrädde
½ dl kinesisk soja
½ dl whisky
Servering
Kokt eller pressad potatis
Sallad
Gör så här:
Putsa filén fri från hinnor. Skär den i ca 3 cm tjocka skivor. Platta till dem lite.
Skala och skär löken i mycket tunna klyftor.
Bryn köttet runtom i smör i en stekpanna.
Tillsätt löken mot slutet så att den får lite färg.
Lägg över i en ugnssäker form.
Salta och peppra lätt.
Sås
Blanda grädde, soja och whisky. Häll det över köttet i formen.
Tillaga mitt i ugnen 15-20 min, 175 grader

